Aantal berichten : 840 Leeftijd : 57 Hobby's : Digitale beeldbewerking, lezen, dichten en schrijven Humor : JAH! Angel Wings : 17908 Reputatie : 0 Registration date : 11-03-08
Onderwerp: 'Stoppen met ziekmakend ventilatiesysteem' 31/3/2008, 20:28
'Stoppen met ziekmakend ventilatiesysteem' Uitgegeven: 30 maart 2008 07:51 Laatst gewijzigd: 30 maart 2008 07:51
HILVERSUM - De meest energiezuinige woningen in Nederland zijn ook de meest ongezonde. Dat zegt de Eindhovense hoogleraar Annelies van Bronswijk zondag in het televisieprogramma Zembla.
Dit zei ze naar aanleiding van de gezondheidsklachten van gezinnen met balansventilatie in de Amersfoortse nieuwbouwwijk Vathorst.
Van Bronswijk, gespecialiseerd in gezondheidstechniek voor het gebouw, vindt dat het energiezuinige balansventilatiesysteem niet meer mag worden gebruikt.
Zij krijgt daarvoor steun van het Astmafonds en de Vereniging Eigen Huis. Van Bronswijk heeft berekend dat in Nederland een half miljoen woningen over het omstreden systeem beschikt.
Problemen
In Zembla laten bouwers in Amersfoort weten dat zij willen stoppen met het systeem, omdat er te veel problemen zijn. Letselschadeadvocaat M. de Witte stuitte op 310 huizen met klachten. Volgens hem betekent dat dat er "honderden" mensen ziek zijn.
Het gaat om chronische long- en oogontstekingen, benauwdheid en astmatische aanvallen. De aandoeningen hebben geleid tot veel antibioticagebruik. Kinderen moeten beademingsapparaten gebruiken. Zelfs ziekenhuisopnames komen regelmatig voor.
Onderzoek van de GGD-Amersfoort wees vorig najaar uit dat er een relatie bestaat tussen gezondheidsklachten en de aanwezigheid in huis van balansventilatie met een zogeheten energiezuinig 'warmte-terugwin-systeem'.
Ondanks aanpassingen blijken veel mensen nog steeds ernstige ziekteverschijnselen te hebben.
Waarschuwing
Volgens Van Bronswijk heeft de overheid wetenschappelijke rapporten uit de periode 1990-2005, waarin is gewaarschuwd voor gezondheidsklachten als gevolg van energiezuinige huizen en balansventilatie, genegeerd. Volgens haar leent het Nederlandse zachte en vochtige klimaat zich slecht voor een dergelijk systeem.
Bovendien lukt het de bouwwereld niet om de benodigde zorgvuldigheid en kwaliteit te leveren. Toch, zegt zij, willen de overheid en de politiek maar niet luisteren. "Er is alleen nog maar oog voor energieprestatie."
Gezondheidslabel
Van Bronswijk vindt het hoog tijd dat er naast een energielabel een gezondheidslabel komt. Dat heeft onderzoeksorganisatie TNO aanbevolen.
Jaren geleden wilde zij zo'n gezondheidskwalificatie al ontwikkelen, maar dat stuitte op veel weerstand bij corporaties en VROM, omdat niemand in een ongezonde woning zou willen wonen.