Chinese onderzoekers sturen steeds vaker zaden van planten op reis naar de ruimte. Op die manier kweken ze reuzenpompoenen en megakomkommers.
Deze enorme pompoen groeide uit een ruimtezaadje
De Chinese satelliet Shijan 8 nam in 2006 een grote lading van tweeduizend plantenzaden mee op een reis rond de aarde. Wetenschappers waren benieuwd hoe de zaden zouden reageren op ruimtestraling en gewichtsloosheid. Inmiddels is het ruimtevoertuig weer op aarde geland. De zaden zijn geplant en de resultaten zijn verbazingwekkend. Aan de 'ruimteplanten' groeien nu vruchten die zeker 20% groter zijn dan normale exemplaren. Zo hangen er komkommers aan de takken die bijna een meter lang zijn en pompoenen van meer dan 75 kilo.
Meer vitamine
De vraag is natuurlijk hoe dat kan. Maar zelfs de Chinese ruimteonderzoekers begrijpen niet precies wat er in de ruimte is gebeurd met de zaden. Wel zijn ze van plan om meer plantenzaden met raketten mee te sturen. 'De ruimtezaden kunnen er misschien voor zorgen dat de steeds maar groeiende wereldbevolking genoeg te eten krijgt', zegt hoofdonderzoeker Lo Zhigang. 'We weten niet precies hoe het kan dat de ruimteplanten zo hard groeien, maar uit ons onderzoek blijkt wel dat de vruchten in elk geval niet schadelijk zijn voor mensen. In sommige ruimtepompoenen zit zelfs veel meer vitamine C, dan in pompoenen die op aarde worden gekweekt.'
Onbetaalbaar
Toch is het maar de vraag hoeveel mensen er ooit voedsel uit de ruimte zullen eten. Volgens westerse wetenschappers is het extreem duur om plantzaden op ruimtereis te sturen. Een 'ruimteplant' is voor de meeste mensen in gebieden met hongersnood in ieder geval nog onbetaalbaar.
Bron: Kidsweek.nl
Tjah en mensen zich maar afvragen waar al die rare virussen vandaan komen zekers...pfffff sukkels...*weweteniethoehetkomt*