Het farmaceutisch bedrog van H1N1 'Farmaceuten cashten door H1N1' De Mexicaanse griep was helemaal geen pandemie. Maar de grote farmaceutische bedrijven hebben erop aangedrongen bij de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) om het virus toch zo te classificeren. Hiermee hoopten ze miljarden euro's winst te maken met de verkoop van medicijnen. Dit betoogt Wolfgang Wodarg, hoofd van de Europese gezondheidsraad.
Het Europese hof heeft ingestemd met een onderzoek naar de rol van farmaceutische bedrijven tijdens de Mexicaanse griepperiode. De Duitser Wodarg benadrukt dat veel landen hebben moeten sleutelen aan hun begroting voor gezondheidszorg, terwijl het virus helemaal niet zo hardnekkig was als gezegd werd.
TamifluSommige landen sloegen voor miljoenen aan Tamiflupillen in. "De maker van dit medicijn heeft dus enorme winsten gemaakt de afgelopen periode. De WHO zou zich minder moeten laten beïnvloeden en minder snel het woord pandemie moeten gebruiken", zegt Wodarg tegen Daily Mail.
VoorzorgsmaatregelenIn Groot-Brittannië werd gewaarschuwd voor 65.000 doden. De lokale autoriteiten bereidden zich voor op een grote pandemie. Er kwam een speciale advieslijn en website en burgers konden tegen de regels in medicatie krijgen zonder voorschrift.
Er lag zelfs al een plan klaar om lijkenhuizen in het leven te roepen. Ook zou het leger ingezet kunnen worden als de run op medicijnen tot rellen zou leiden.
Minder schadeUiteindelijk stierven 251 mensen aan de varkensgriep, in Nederland waren dat er 54. Volgens Wodarg is de enorme hype rond de H1N1-uitbraak het grootste medische schandaal van de eeuw.
Bron: Spitsnieuws.nl
Verwante artikelen:
- 'Farmaceuten bedonderden de boel met Mexicaanse griep'
- Groeiende kritiek op macht farmaceuten