Aantal berichten : 840 Leeftijd : 57 Hobby's : Digitale beeldbewerking, lezen, dichten en schrijven Humor : JAH! Angel Wings : 17912 Reputatie : 0 Registration date : 11-03-08
Onderwerp: Darmen en angst 12/7/2011, 12:11
Darmen en angst Spijsvertering
Maag De boterham die je eet komt eerst in je maag terecht, daar wordt hij opgevangen. Je maag is het zogeheten verzamelpunt, niet alleen van je voedsel maar van ook van de indrukken die je opdoet. Hier wordt alle informatie die je binnen laat komen opgevangen. Sommige informatie ligt zwaar op de maag en andere informatie kan zelfs (letterlijk en figuurlijk) aan je gaan vreten. Dat laat je binnenkomen en dat geef je niet terug.
Twaalfvinger darm De twaalfvinger darm zit als het ware tussen je maag en je dunne darm in. Het voedsel uit je maag komt na een tijdje in je twaalfvinger darm en wordt daar uitgebreid bekeken, bevoeld en gekeurd. Je twaalfvinger darm is een heel specialistisch stuk van je dunne darm. Hier vindt de analyse plaats. Hier wordt gekeken wat er allemaal is binnengekomen. De zaak wordt gekeurd. En, dat gebeurt niet alleen met je boterham maar ook met de indrukken die je opgedaan hebt. Je twaalfvinger darm is een echte analyticus en soms een muggenzifter. Je twaalfvinger darm wil héél precies weten wat er allemaal inzit en maakt daar ook werk van. Pas als alle lichten op groen staan, als alles als het ware tot in detail in kaart is gebracht, gaat het voedsel verder en opent de maagportier zich om nieuwe aanvoer uit je maag mogelijk te maken
Dunne darm De dunne darm kijkt vervolgens wat je twaalfvinger darm uitgezocht heeft en gaat daar nog een tijdje op door lopen borduren. Je dunne darm neemt echter ook duidelijke beslissingen. Dit vind ik wel de moeite waard - dat mag door voor opname, dit niet - dat mag weg, en dit bewaar ik nog even voor later - dit parkeer ik even.
Interactie Je begrijpt dat de ene mens wat meer eigenschappen heeft die aansluiten bij de kwaliteiten van de twaalfvinger- en de dunne darm dan de ander. De een gaat heel makkelijk om met de dingen die hij/zij meemaakt, een ander blijft er als het ware in (z'n hoofd mee) ronddarren. Die blijft analyseren en laat aan de lopende band de "wat, als dan" en "als ik dit, dan" scenario's de revue passeren. Die blijft als het ware op een oude situatie zitten. De werking van je twaalfvinger- én je dunne darm speelt in op jouw "analyseren" op jouw vermogen dingen "in kaart te brengen" om dingen "los te laten" en jouw "muggenzifterij" en "vasthouden aan bekende dingen" speelt in op de werking van je twaalfvinger en je dunne darm. Je kunt die dingen niet los zien, al zou je dat soms graag willen.
Blindedarm De informatie die je dunne darm heeft bestempeld met "dat bewaar ik nog even voor later" komt terecht in je blinde darm. Daar kunnen dan ook veel onverwerkte zaken in zitten. Dingen die je vroeger hebt meegemaakt en die je gevoelsmatig (onbewust) "even geparkeerd" hebt. Ze blijven daar als het goed is niet eeuwig liggen. Zo af en toe wordt de zaak onder de loep genomen en komt er iets naar boven zetten. Oud zeer waarvan je dan ineens denkt "hé ik wist niet dat ik daar nog mee rond liep". Daar moet je dan ineens iets mee. Dat wordt je je bewust.
Dikke darm De dikke darm is gespecialiseerd in twee dingen: opnemen en loslaten. Dat principe gaat ook op voor de informatie die je binnenkrijgt en de dingen die je daarbij wel of niet loslaat. Vasthouden aan oude zaken werkt dan ook direct in op de werking van je dikke darm. Dat kan obstipatie maar ook diarree tot gevolg hebben. Je houdt alles vast of je laat alles ongezien los, je laat alles lopen. In beide gevallen is het moeilijk voor je om de zaken echt in je op te nemen. Om er dat uit te halen wat echt van belang is en de rest los te laten. Angst kan hier zeker ook een rol in spelen. Angst voor het onbekende, angst voor dat wat er gebeurt als je zaken werkelijk beleeft en tot je door laat dringen.